The wishlist name can't be left blank

Informatii generale privind utilizarea si intretinerea mobilierului si accesoriilor

Mobilier general: recomandari si instructiuni de folosire

Durabilitatea produselor poate fi prelungita prin respectarea unor instructiuni de folosire si recomandari.

Protejeaza suprafata de lucru cand folosesti obiecte care pot pata, se pot imprima sau pot deterioraerul, precum pixurile, creioanele, markerele si lipiciul. Evitarea scrierii direct pe suprafetele pieselor de mobilier previne formarea de urme si zgarieturi.

Evita sa asezi obiecte fierbinti pe suprafetele mobilierului. Intinde servete de masa sub farfurii, cesti de cafea sau de ceai. Foloseste suporturi de pahar pentru bauturi, deopotriva calde si reci. Daca observi caerul incepe sa prezinte deteriorari din cauza acestora, apeleaza la ajutorul unui specialist Rovere.

Evita expunerea mobilierului in lumina directa a soarelui, pentru a preveni decolorarea finisajului. La expunere indelungata, razele ultraviolete pot cauza aparitia de microfisuri in finisaj, ingalbenire, decolorare sau inchiderea la culoare. (Retine: anumite esente de lemn se inchid la culoare odata cu trecerea timpului; acest efect este observabil indeosebi la finisajele deschise la culoare sau pictate).

Evita frecarea. Ridica obiectele in scopul evitarii frecarii de suprafata din lemn. Evita frecarea in cazul finisajelor mate sau cu luciu fin, intrucat matuirea sau, dupa caz, lustruirea produselor aparute in timp ca urmare a uzurii intr-o utilizare normala tinde sa creasca. Iar deteriorarile produse mobilierului din aceste cauze nu sunt considerate defecte.

Pentru curatare foloseste o carpa moale care a fost umezita intr-o solutie de curatare usoara. Pentru stergerea prafului, foloseste o carpa curata, moale, usor umezita sau lavete din bumbac. La curatarea topurilor care prezinta crestaturi, asigura-te ca absorbi toata umezeala din caneluri pentru a preveni posibilele deteriorari ale finisajului.
Marmura este poroasa si se pateaza usor. Sterge imediat orice lichid scurs pe suprafata ei. Asaza suporturi sub pahare. Pentru petele persistente, foloseste substante de curatare neabrazive, precum apa oxigenata.

Evita expunerea prelungita la temperaturi extreme, scazute sau ridicate, dar si variatiile de temperatura. Acestea, la fel ca si umiditatea, pot produce crapaturi in lemn. Lemnul este poros si raspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate si cojire. In conditii de umiditate ridicata, absoarbe umezeala si se dilata. Este de preferat sa se pastrezeerul intr-o incapere climatizata corespunzator.

Durata medie de utilizare a produselor din categoriaer general este de 10 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Mobilier din metal

Pastreaza si intretineerul din metal asa cum procedezi in cazul oricarui tip de mobilier. Foloseste-l exclusiv in spatii interioare. Nu folosierul in bai sau saune. Nu aseza niciodata obiecte fierbinti direct pe o suprafata din metal sau din sticla.

Pentru curatare generala, sterge usor suprafetele cu o carpa curata, moale, alba, fara scame si usor umezita cu apa si/sau cu un detergent cu PH neutru. Clateste si usuca bine.
Pentru componentele din otel inoxidabil slefuit, sterge in directia amprentei. Nu folosi solutii de curatat abrazive, intrucat pot deteriora finisajul.

Daca podeaua sau carpeta de suberul metalic este uda dintr-un motiv sau altul, asaza protectii sub picioarele acestuia pana cand zona s-a uscat complet. Nu permite ca solutiile pentru sticla sa ajunga, prin pulverizare neglijenta, pe suprafetele din metal.

Durata medie de utilizare a produselor din categoriaer general este de 10 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Paturi supraetajate pentru copii

Te rugam sa citesti si sa urmezi informatiile de atentionare care se gasesc afisate pe structura patului superior sau in ambalaj. Recomandam ca eticheta de atentionare sa fie lipita de pat sau in alt loc vizibil și pastrarea instructiunilor pentru viitoare consultari.

IMPORTANT: Atentionari pentru siguranta utilizarii, prevenirea ranilor in urma blocarii sau caderii din paturile supraetajate pentru copii.

Nu le permite copiilor mai mici de 6 ani sa utilizeze patul etajat!

Nu folosi saltele cu grosime mai mare de 17-23 cm. Nu utiliza saltea cu apa.

Pentru patul etajat, fata superioara a saltelei trebuie sa fie cu cel putin 12,7 cm mai jos decat marginea superioara a lateralelor. Greutatea maxima permisa pentru patul etajat (inclusiv salteaua) este 68 kg!

Verifica periodic ca toate suruburile sa fie bine stranse. Nu inlocui parti componente cu altele asemanatoare; contacteaza service-ul magazinului pentru piese de schimb.

Sunt interzise aplecarea peste balustrada, joaca si saritul in paturi. Se foloseste intotdeauna scara pentru urcatul si coboratul din patul etajat. Scara este proiectata sa reziste la greutati de maxim 50 kg.

Este interzis urcatul a mai mult de 1 persoana in patul etajat.

Este recomandata folosirea unei lumini de veghe pe timpul noptii pentru un plus de siguranta a persoanei care utilizeaza patul etajat. Daca patul etajat va fi amplasat langa un perete, atunci cadrul acestuia trebuie lipit de perete, pentru evitarea blocarii utilizatorului intre pat si perete.

Pericol de strangulare intamplatoare: nu atasa de nicio parte a ansamblului obiecte ce pot favoriza strangularea: agatatori, curea, sfoara, geanta, jucarii etc.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria paturi supraetajate pentru copii este de 5 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Canapele, fotolii si alte piese tapitate

Canapele sunt printre cele mai indragite si folosite piese de mobilier din casa fiecaruia dintre noi. Pentru a le pastra in cele mai bune conditii iti recomandam sa tii cont de cele enumerate mai jos.

Daca decizi sa transporti personal produsul din magazin acasa, pentru a evita eventualele deteriorari pe durata transportului, picioarele trebuie montate doar la destinatia finala. Iata succesiunea etapelor: canapeaua trebuie mai intai ridicata in pozitie verticala si  abia apoi se monteaza picioarele; dupa montaj, canapeaua se asaza in pozitia si pe locul pe care ai decis sa o instalezi.

Inainte de prima folosire a unei canapele extensibile, nu uita sa tai legaturile care blocheaza extensia pe durata transportului. Pentru a utiliza extensia, se indeparteaza pernele sezutului si se trage catre exterior sistemul de extensie.

Pentru a pastra fermitatea si forma structurii, este esential sa nu sari pe canapea sau fotoliu, sa nu te asezi pe spatar sau pe brate. Presiunea exercitata pe componente care nu sunt destinate sederii poate provoca deteriorari; de asemenea, daca este vorba de canapele si fotolii cu sistem de extensie/recliner, la presiune improprie, ca de exemplu sarituri, mecanismele se pot deteriora.

Nu lasa copiii sa se joace cu mecanismul de extensie/recliner si nu sari pe acesta. Strange lenjeria de pat inainte de a strange extensia. Evita sa te asezi pe marginea extensiei pentru ca exista pericolul ca aceasta sa se indoaie. Extensia este recomandata pentru folosirea ocazionala.

Evita mutarea canapelelor si a fotoliilor prin impingere sau tragere. Cand le muti, ele trebuie ridicate de la baza. Nu este niciodata recomandat sa tragi de pernele moi ale canapelei pentru a o muta din loc.

In primele 3 luni de utilizare, spuma poliuretanica folosita la umplerea pernelor pentru canapele se va tasa treptat si usor. Este o etapa fireasca de reasezare a structurii. Dupa aceasta perioada, va ajunge la forma finala si se va stabiliza complet. Drept urmare, aparitia unor cute ale tapiteriei este normala. In ceea ce priveste buretele, acesta se poate tasa in timpul transportului. De aceea, este necesara o modelare a umpluturii din perne prin baterea usoara a acestora.

Tasarea umpluturilor (poliuretan, latex, altele) si intinderea pielii sau a stofei, precum si matuirea sau - dupa caz - lustruirea produselor de-a lungul timpului sunt o urmare a uzurii intr-o utilizare normala. In consecinta, nu sunt considerate defecte.

Nu folosi solventi pentru curatarea partii metalice a mecanismului; stergerea cu o carpa curata este suficienta.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria canapele, fotolii din material textil, inclusiv ecopiele este de 7 ani, iar a celor din piele naturala este de 10 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Tapiterii din material textile

Fii atent la efectele luminii exterioare! Lumina soarelui poate duce la deteriorarea fibrelor si la decolorarea stofelor. Asaza mobila tapitata (scaune, paturi, fotolii, canapele, tabureti etc) departe de lumina directa a soarelui. Distanta de fereastra pe care o recomandam este de minimum 50 cm.

Este foarte important controlul asupra climatului din incapere. Variatiile extreme de temperatura pot dauna mobilierului tapitat. Radiatoarele si tevile de incalzire pot usca fibrele tesaturilor si pot decolora materialul textil. Aerul rece si uscat al aparatului de aer conditionat poate, de asemenea, afecta atat tesatura, cat si rama. Asazaerul tapitat astfel incat sa fie la o distanta de cel putin 50 cm fata de aparatul de aer conditionat sau aeroterma. Nu depozita tapiteria intr-un subsol umed sau intr-o mansarda supraincalzita.

Dimensiunile anumitor tesaturi, indeosebi ale celor din fibre naturale, pot fi afectate de modificarile conditiilor din incapere. Cand umiditatea este ridicata, stofa se poate largi, intrucat absoarbe umezeala. Acest lucru duce la un aspect neingrijit al tapiteriei.

Daca ai un animal de companie in casa, ai nevoie de o intretinere mai atenta si uneori chiar mai frecventa a produselor tapitate. Recomandarea noastra este sa iei masuri pentru protejarea tapiteriilor si sa le aspiri frecvent.

Stofele de tapiterie pot absorbi transpiratia si grasimea din piele, par, de pe mainile murdare si de pe haine. Protejeaza canapelele cu huse speciale in zonele de contact.

Evita sa asezi ziarul pe tapiterie. Tusul se poate imprima pe stofa, matuind culoarea si contribuind la murdarire.

Evita agatarea si gaurirea tapiteriei cu bijuterii, catarame sau incuietori ori cu continutul din buzunare. Fereste tapiteria de sarituri sau bruscari, care pot duce la ruperea materialului. Deteriorarile provocate de toate acestea nu sunt acoperite de garantie.

Procedee standard de intretinere a tapiteriilor din material textil

Daca produsul are perna pentru sezut, roteste-o periodic. Intoarce, infoiaza si roteste pernele pentru sezut si pentru spatar saptamanal - indiferent cat de mult au fost folosite - pentru a reduce riscul de uzura prematura a miezului pernelor. Verifica alunecarea bordurilor si ingrijeste-te inclusiv de pastrarea culorii tesaturii.

Aspira periodic pentru a inlatura praful. Daca nu e inlaturat periodic, desi nu se vede ca pe topul unei mese, praful se asaza pe tapiterie, o poate murdari si ii poate da un aspect neplacut. Recomandam aspirarea saptamanala cu o perie speciala pentru tapiterii.

Nu curata husele pernelor separat. Desi au fermoar, husele pernelor se curata in aceeasi maniera ca restul tapiteriei. Recomandam curatarea chimica in centre specializate a produselor tapitate prevazute cu husa complet detasabila. Nu este recomandata curatarea acestora prin spalare casnica la masina de spalat si nici spalarea manuala. Contacteaza un specialist in curatare ori de cate ori canapeaua prezinta semne sporite de murdarire.

Indepartarea petelor

In cazul unor accidente precum varsarea de lichide, actioneaza imediat. Actionarea rapida este esentiala pentru a preveni deteriorarile permanente. Poti evita permanentizarea petelor aparute in urma varsarii unor lichide daca iei imediat masuri pentru a absorbi substantele varsate. Absoarbe pata imediat cu ajutorul unei carpe-sugativa, alba si curata (cum ar fi un servete sau un prosop). Inlatura cat mai mult din pata inainte sa o cureti. Absoarbe, nu freca si nu peria. Astfel de actiuni agresive pot da nastere unor deformari permanente. Doar in cazul solutiilor pe baza de apa, poti folosi o perie moale, cu miscari circulare.

Testeaza solutia de curatare pe o zona care nu este la vedere; picura cativa stropi pe fiecare culoare a stofei, apoi curata cu o carpa absorbanta, alba si curata. Asteapta cateva momente, apoi verifica rezultatele. Daca s-a luat culoarea pe carpa sau daca zona pe care o cureti si-a schimbat aspectul, contacteaza un specialist. Curata pata de la exterior la interior, pentru a evita extinderea petei.

Dupa ce ai inlaturat cat mai mult posibil din pata, indeparteaza - prin absorbtie - orice urma de umezeala. Cand folosesti o solutie pe baza de apa, tamponeaza cu apa curata pentru a inlatura reziduurile, apoi tamponeaza zona cu o alta carpa absorbanta. Verifica si lasa sa se usuce cel putin 6 ore. Tine cont ca uscarea rapida impiedica aparitia unor urme. Foloseste un ventilator sau un uscator de par pentru a grabi uscarea.

Indepartarea petelor dificile

Ceara de lumanare si guma de mestecat: indeparteaza guma cu un cub de gheata invelit in plastic, apoi razuieste-o atent cu un card. Pentru a inlatura excesul de ceara, asaza o carpa subtire deasupra si preseaza cu un fier de calcat cald (nu fierbinte!). Daca dupa aceasta operatiune raman urme de ceara, sterge cu un solvent pentru curatare uscata.

Urina: daca pata este inca umeda, absoarbe cu o carpa-sugativa curata cat mai mult posibil. Aplica un detergent cu pH neutru si absoarbe, apoi aplica o solutie cu apa curata si absoarbe din nou.

Unele pete necesita curatare speciala, profesionista. Daca nu reusesti sa indepartezi pata prin metode casnice precum cele enumerate mai sus, consulta un specialist. Aminteste-ti ca petele si lichidele varsate trebuie sa fie indepartate imediat. Cu cat pata ramane mai mult timp pe stofa, cu atit este mai greu de indepartat, chiar si de catre un profesionist. Practic, intarzierea interventiei creste riscul permanentizarii petei. Daca ai orice dubiu in privinta procedurilor, cere sfatul unui specialist. Multe pete pot deveni permanente daca s-a folosit remediul gresit.

Masuri de precautie si alte sfaturi

Nu pastra solutiile de curatare la indemana copiilor.

Pentru a verifica daca metoda de curatare aleasa provoaca deteriorarea culorii sau strangerea stofei, trebuie sa faci intotdeauna un test intr-o zona a tapiteriei care nu este la vedere.

Nu folosi apa pe vascoza sau pe alte stofe care contin fibre naturale. Exista pericolul strangeri materialului sau deteriorarii culorilor.

Evita agentii de curatare care lasa reziduuri uleioase. Nu folosi produse de uz casnic care lasa urme uleioase, intrucat acestea sunt greu de indepartat sau curatat.

Modificarile de aspect

Vei observa ca, in timp, aspectul unei canapele va incepe treptat, sa se modifice. Este vorba despre schimbari considerate semne normale de folosinta. Iata care sunt cateva dintre aceste modificari la care te poti astepta:

Aspectul de fibre incolacite. Data fiind frecarea, cele mai multe tapiterii prezinta, in timp, semne de folosinta cum ar fi aspectul de fibre incolacite. Aceasta presupune formarea de ghemotoace de fibre pe suprafata tesaturii. Aparitia acestora depinde de mai multi factori, de la continutul fibrei si pana la felul in care a fost folositerul.

Cutele confortabile si compresia. Cutele si incretiturile apar firesc la unele dintre tesaturi. Chiar si in cazul stilurilor traditionale, este de asteptat sa apara astfel de cute ca urmare a folosintei. Tasarea stofei de-a lungul timpului este urmarea uzurii intr-o utilizare normala.

Ingrijirea pernelor umplute cu amestec de pene

Roteste, intoarce si infoiaza periodic. Rearanjarea penelor asigura utilizarea corecta, uniforma si pastrarea formei si a grosimii, prelungind astfel anii de folosinta.
Aspira pernele saptamanal. In acest fel, inlatura orice acumulare de praf. Unele pene ar putea iesi din husa, iar acest lucru este normal. Indeparteaza-le prin aspirare.
Durata medie de utilizare a tapiteriilor din material textil, inclusiv ecopiele este de 7 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Tapiterii din piele naturala si ecopiele

Evita lumina directa a soarelui. Expunerea prelungita in lumina directa a soarelui va provoca decolorarea pielii naturale, cat si a ecopielii. Asaza mobila la o distanta de cel putin 50 cm de fereastra.

Evita variatiile extreme de temperatura. Nu aseza tapiteria in apropierea aparatelor de incalzire sau de aer conditionat. Variatiile de temperatura pot deteriora pielea si ecopielea. Caldura le poate „imbatrani” prematur si le poate face sa crape.

Evita obiectele ascutite. Cataramele, cheile si jucariile pot zgaria sau roade suprafata oricarei piei.

Transpiratia si semnele de grasime corporala: tapiteriile din piele pot absorbi transpiratia si grasimea din piele, par, de pe mainile murdare si de pe haine. In zonele de contact constant, protejeazaerul cu huse speciale.

Ziarele: evita sa asezi ziarul pe tapiterie. Tusul se poate imprima pe piele, matuind culoarea si contribuind la murdarire.

Alege produsele de curatat cu atentie. Pentru curatat, nu folosi sapun, ceara pentru lustruit, ulei, solutie de curatat universala sau vreun alt solvent nerecomandat. Iti recomandam sa utilizezi produse special destinate curatarii si intretinerii tapiteriilor din piele naturala.

Tasarea umpluturilor (poliuretan, latex, altele) si intinderea pielii naturale, precum si matuirea produselor de-a lungul timpului sunt o urmare a uzurii intr-o utilizare normala. In consecinta, nu sunt considerate defecte.

Sterge praful saptamanal. Foloseste o carpa moale, curata si uscata. Absoarbe lichidele varsate cu o carpa moale, curata. Nu freca.

Procedee standard de intretinere a tapiteriilor din ecopiele

Se aspira si se sterge cu o carpa umeda curata. Petele minore se pot indeparta cu un burete inmuiat in apa si solutie diluata de sapun cu pH neutru.

A nu se expune la lumina directa a soarelui!

Intretinerea componentelor din lemn masiv

Componentele din lemn masiv, cum ar fi cotierele si picioarele de tip ball-and-claw (minge si gheara), pot fi desprafuite cu ajutorul unei carpe albe curate si foarte putin umezite cu apa. Asigura-te ca le stergi in directia venaturii si ca, ulterior, usuci complet lemnul cu o carpa alba, curata.

Durata medie de utilizare a tapiteriilor din material textil, inclusiv ecopiele este de 7 ani, iar a celor din piele naturala este de 10 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Reclinere

Reclinerele sunt mecanisme proiectate exclusiv cu gandul la confort, adaptabilitate la stilul tau personal si, in egala masura, durabilitate. Cu ajutorul acestui sistem, gradul de inclinare a spatarului, precum si pozitia picioarelor se pot schimba pana la configuratia ideala a ocupantului.

Nu le permite copiilor sa se joace cuerul mecanizat sau sa opereze aceste mecanisme. Sistemele ii pot rani.

Lasa intotdeauna sezutul intr-o pozitie dreapta, pe inchis, si tine mainile si picioarele departe de mecanisme. Doar ocupantul are voie sa opereze mecanismul.

Inainte de prima folosire a produselor cu astfel de mecanisme, verifica daca legaturile care au blocat sistemul pe durata transportului sunt indepartate.

Important de retinut: o data cu folosinta normala, pernele de sezut se vor lasa usor si vor pierde din „inaltimea” initiala.

Reclinerele manuale

Acestea pot fi actionate tragand de o clapeta sau apasand usor pe spatar. Cand mecanismul este nou, este posibil sa fie nevoie de multa presiune. Reglarea va deveni mai usoara pe masura ce mecanismul este folosit.

Nu te aseza pe bratele sau pe spatele acestor produse deoarece se pot produce deteriorari ale mecanismului.

Reclinerele electrice

Nu acoperi deschiderile si fereste-ti mainile de acestea; evita sa scapi obiecte in aceste deschideri.

Nu asezaerul pe cabluri.

Scoateerul din priza atunci cand nu este folosit. In cazul in care cablul pare deteriorat, nu activaerul; acelasi lucru este valabil si in cazul in care stecherul pare deteriorat.

Curatarea mobilierului cu mecanism recliner

Pentru curatarea partii metalice a mecanismului, nu folosi solventi. Stergerea cu o carpa umeda este suficienta.

Pentru curatarea si intretinerea tapiteriilor din stofa si din piele, citeste instructiunile prezentate anterior la fiecare tip de tapiterie.

Mobilier de bucatarie

Bucataria ta este un spatiu pentru gatit, socializare si relaxare de care vrei sa te bucuri cat mai mult timp. Gasesti mai jos cateva recomandari.

Instructiuni de intretinere pentru carcase, fronturi, polite

Pentru curatarea carcaselor, fronturilor, politelor si a altor suprafete din lemn sau pal se recomanda folosirea unei carpe moi, inmuiate in apa. Dupa curatare, se vor sterge cu o carpa curata si uscata. Se utilizeaza doar agenti de curatare destinati materialelor din care sunt fabricate componentele pe care urmeaza sa le cureti. Evita agentii care contin amoniac, alcool, inalbitori sau substante abrazive.

Sterge imediat orice lichid care se varsa pe o suprafata. Nu uita sa stergi suprafata de sub corpurile-baza si marginile usilor.

Nu pune electrocasnicele generatoare de abur sub corpurile suspendate, altele in afara zonei acoperite de hota. In caz contrar, aburul va pata sau exfolia canturile usilor sau carcaselor. Expunerea excesiva la caldura si umiditate creste riscul caerul si structura sa absoarba umezeala si sa se deformeze.

Lemnul este un material natural, iar culoarea lui se poate schimba in timp in mod firesc. Temperaturile extreme si schimbarile de umiditate pot genera crapaturi in lemn. Lemnul este poros si raspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate si cojire iar in conditii de umiditate ridicata, absoarbe umezeala si se dilata. Este de preferat sa pastrezierul intr-o incapere climatizata corespunzator.

Suprafetele deschise si lacuite au o anumita tendinta de a se ingalbeni cu timpul, dar acest lucru depinde mult si de expunerea la lumina.

In cazul pieselor utilizate zilnic, este posibil ca suruburile/piulitele sa se slabeasca. Strange-le o data la jumatate de an pentru a te asigura ca sunt destul de stabile pentru intreaga familie.

Instructiuni de intretinere a fronturilor din MDF plastifiat sau vopsit

Curatarea fronturilor se face doar cu o carpa moale si umeda. Foloseste exclusiv produse de curatare pe baza de apa, care nu zgarie. Nu sterge intens suprafata produsului, trece doar usor cu carpa.

Este complet nerecomandata montarea fronturilor in apropierea surselor de caldura (sobe, plite, calorifere etc). Este complet nerecomandata montarea fronturilor in spatii cu temperaturi negative apropiate de pragul de inghet ori in incaperi lipsite de sursa de caldura pe perioada iernii. In astfel de conditii de temperatura si umezeala, este posibila curbarea fronturilor datorita modificarilor de ordin mecanic.

In cazul fronturilor lucioase, dupa indepartarea foliei de protectie, este complet nerecomandata stergerea lor pentru o perioada de 15 zile. Este perioada de care suprafata fronturilor are nevoie pentru a deveni dura, prevenind zgarierea ulterioara.

Este interzisa scrierea cu orice obiect de scris, cu sau fara alcool, inainte sau dupa indepartarea foliei de protectie.

Instructiuni de intretinere pentru blaturi laminate, din lemn masiv, piatra si acril, compozit de quartz

Pentru curatarea zilnica a blaturilor, utilizeaza o carpa moale, inmuiata in apa sau intr-o substanta de curatare destinata materialului din care acesta este confectionat. Nu folosi agenti de curatare care contin substante abrazive, amoniac sau inalbitori. Apoi, sterge cu o carpa curata si uscata.

Sterge imediat lichidele varsate pe blat pentru a evita patrunderea apei in materialul suprafetei, in special la nivelul imbinarilor blatului.

Evita asezarea blatului langa un radiator sau intins pe o podea rece.

Nu aseza direct pe blat obiecte fierbinti precum tigaile, tavile de copt sau electrocasnicele care emana caldura; foloseste intotdeauna un suport pentru a proteja suprafata.

Nu folosi un cutit sau o alta ustensila ori instrument direct pe blat; foloseste intotdeauna un tocator.

Instructiuni de intretinere pentru plinte

Pentru curatarea plintelor, foloseste o carpa moale, inmuiata in apa sau intr-o substanta de curatare destinata materialului din care aceasta este confectionata. Nu folosi agenti de curatare care contin substante abrazive, amoniac sau inalbitori. Dupa curatare, sterge cu o carpa curata si uscata.

Durata medie de utilizare a mobilierului de bucatarie este de 5 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Saltele si somiere

Pentru ca odihna ta sa fie perfecta si somnul odihnitor, saltelele din colectiile Rovere sunt produse si testate la cele mai exigente standarde. Iata cateva reguli de urmat inainte de prima utilizare:

Daca ai decis sa iti duci singur salteaua acasa, fii atent la transport. Este un obiect destul de voluminos si de greu, care poate fi deteriorat pe traseu. Nu o ingramadi in mijlocul de transport sau in lift, nu o plia sau impaturi pentru ca astfel poti deteriora produsul.

Daca ai testat o saltea din magazin si ti se pare ca acelasi produs are o fermitate usor diferita cand il folosesti prima data la tine acasa, e o diferenta care va disparea in scurt timp.

Nu te ingrijora din cauza mirosului unei saltele noi. Este asa-numitul “miros de fabrica” de care scapi cu usurinta daca aspiri si aerisesti salteaua.

Salteaua ta cea noua ajunge la forma ideala in cateva zile de la deschiderea pachetului in care a stat sigilata.

Tine cont ca senzatia de confort maxim care duce la un somn odihnitor vine din felul in care combini salteaua si perna. Alege-le pe cele care se potrivesc perfect tie si pozitiei tale de somn.

Instructiuni de curatare si folosire

Protectia de saltea sau un top contribuie la imbunatatirea experientei tale si la prelungirea duratei de viata a saltelei tale, in conditii perfecte de calitate. Protectiile de saltea sunt mai usor de curatat si protejeaza salteaua in mod extrem de eficient.

Schimba somiera, daca s-a deformat sau este prea elastica. Daca somiera este defecta, atunci salteaua nu va sprijina corespunzator, se curbeaza sau nu este aerisita si mucegaieste.

Praful, particulele de piele, acarienii acumulati in saltea se pot indeparta prin aspirare.

Petele se indeparteaza cu solutii de curatat materiale textile. Citeste intotdeauna cu atentie instructiunile de curatare.

O data la trei luni, rasuceste salteaua. Tu si partenerul tau aveti greutate si pozitii de somn diferite. Rasuceste salteaua si astfel o vei pastra uniforma. De asemenea, daca ai o saltea cu doua fete, intoarce-o pe partea cealalta la sase luni.

Nu brusca si nu impaturi salteaua, mai ales daca e vorba de una cu arcuri! Impachetarea poate distruge materialele din interiorul produsului. Nu aseza saltelele in apropierea unor surse de caldura; acest lucru duce la imbatranirea timpurie a produsului si la pierderea garantiei. De asemenea, nu depozita produsul in incaperi cu igrasie, cu variatii mari de temperatura ori cu temperaturi extreme (foarte calduroase sau foarte friguroase).

Reguli generale de intretinere si de curatare a saltelei

Nu spala, nu folosi aspiratorul cu injectie-extractie, nu calca, nu usca folosind un uscator electric. Daca salteaua a fost udata, sterge imediat cu o carpa umeda, apoi cu una uscata si lasa salteaua sa se usuce in aer liber, dar nu in lumina solara directa si nu in conditii de vreme extrema (caldura excesiva, ploaie, ger). Verifica periodic stadiul in care se afla.

Nu curata cu inalbitori sau alte produse nerecomandate de producator pe eticheta produsului; husele detasabile se curata conform instructiunilor, in centre specializate.

Aspira salteaua periodic.

Reguli generale de intretinere si de curatare a somierei

Pentru somierele tapitate, regulile de curatare sunt identice cu cele descrise mai sus la saltele.

Verifica periodic picioarele somierei, acestea trebuie sa fie bine stranse.

Verifica integritatea lamelelor. Lamelele desprinse pot duce la deteriorarea saltelei.

Nu folosi somiera fara saltea.

Observatii

Iti recomandam sa schimbi salteaua o data la 8-10 ani. Inevitabil, folosirea indelungata ajunge sa o deterioreze ireversibil; in plus, orice saltea acumuleaza, in timp, praf si resturi organice (tine cont ca, pe durata vietii, un om pierde pana la 18 kilograme de piele moarta).

Tasarea umpluturilor elastice (poliuretan, latex, altele) produsa in timp, ca urmare a uzurii intr-o utilizare normala, nu sunt considerate defecte. Este normal ca materialele sa devina mai moi si sa isi piarda, intr-un oarecare procent, proprietatea de a reveni la forma initiala datorita utilizarii curente, fara a afecta insa proprietatile de reducere a presiunii si oferind un suport corespunzator.

Durata medie de utilizare a saltelelor este de 10 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Decoratiuni textile: tesaturi

Tesaturile fine pentru pat din toate fibrele naturale, cum ar fi bumbacul si inul, trebuie spalate usor, de mana, sau folosind programul pentru rufe delicate al masinii de spalat, in apa calda, niciodata fierbinte, cu un detergent usor, fara inalbitor pe baza de clor. Daca apoi doresti sa le albesti, nu folosi niciodata inalbitor pe baza de clor; ingalbeneste tesatura si reduce rezistenta fibrei. Cuverturile cu matlaseu si fetele de perna pot fi spalate la masina. Pentru broderii delicate si pasmanterii speciale, se recomanda spalarea manuala. Pentru cele mai bune rezultate si informatii specifice, iti recomandam sa consulti instructiunile de curatare de pe eticheta fiecarui produs.

Reguli de baza pentru spalarea la masina

Foloseste apa rece pentru a pastra culoarea si marimea produsului; apa fierbinte poate matui culoarea acestuia; in acelasi timp, apa calda il poate face sa intre la apa. Daca folosesti masina cu storcator, ciclul lejer este optiunea cea mai buna si ajuta la pastrarea formei materialului. Daca produsul este nou si foarte imbibat in culoare, trebuie spalat separat in prima faza; in acest mod, vei evita transferul culorilor intre textilele care sunt curatate in timpul aceluiasi ciclu de spalare.

Spala impreuna doar textilele de aceeasi culoare, dupa ce au fost spalate individual in prealabil. Spala impreuna textilele de greutate asemanatoare. Spalarea unui articol fin impreuna cu prosoape de baie sau cu alte textile grele (rigide) duce la deterioratrea produsului mai fin datorita actiunii pe care o are materialul mai greu in timpul stoarcerii.

Folosirea inalbitorilor fara clor este necesara pentru mentinerea culorilor. Verifica instructiunile de pe eticheta inainte sa treci la albirea produsului. Aceasta nu este recomandata tuturor textilelor.

Pentru a evita sifonarea produsului, acesta trebuie intins imediat dupa terminarea ciclului de spalare.

Balsamul de rufe nu este recomandat pentru textilele al caror rol este absorbtia, cum ar fi prosoapele de baie si cele de vase. Ele au cea mai mare capacitate de absorbtie atunci cand fibra este aspra, lucru obtinut automat in timpul ciclului de spalare si uscare. Rolul balsamului este acela de a inmuia fibra prin imbibare exact in acelasi fel in care actioneaza si balsamul de par.

Reguli de baza pentru spalarea manuala

Nu inmuia produsul mai mult de zece minute. Detergentii (cei fini sunt recomandati) fac toata treaba in primele minute. Inmuierea excesiva poate duce la amestecul culorilor.
Petele persistente pot fi frecate usor cu mana.

Stoarce usor materialul, fara sa-l rasucesti. Scutura-l si intinde-l pe un prosop sau direct pe uscatorul de rufe.

Curatarea uscata

Pentru cuverturile de pat matlasate sau alte textile precum draperii din catifea, curatarea uscata va preveni „strangerea” materialului.

Uscarea

Usuca la o temperatura joasa, pana cand textilele devin putin umede. Uscarea in exces duce la ruperea fibrei. Caldura din uscator poate matui culorile si poate strange fibra in mod inegal, facand-o sa se increteasca.

Calcarea

Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda calcarea cand tesatura este inca umeda. In functie de tesatura, seteaza temperatura pentru bumbac, in sau matase. Pentru broderii si panglici delicate, calca pe dos. Calcatul retine din luciul bumbacului satinat si afecteaza „supletea” matasii.

Depozitarea

Pentru a prelungi viata tesaturilor, asigura-te ca le depozitezi intr-un spatiu bine aerisit. Pentru a evita ingalbenirea tesaturilor, nu le depozita in plastic. Cand le depozitezi pe termen lung, impacheteaza-le intre invelitori de bumbac.

Textile pentru ferestre

Pentru cele mai multe dintre draperii si perdele se recomanda curatarea chimica uscata. Spalarea poate provoca decolorarea si destramarea cusaturii.

Calca la o temperatura scazuta, nu usca prin centrifugare si nu folosi inalbitori.

Aspira regulat draperiile, obloanele si jaluzelele cu ajutorul periei speciale. Nu permite ca un produs sa se murdareasca prea tare inainte de a-l curata.

Iti recomandam sa consulti instructiunile de curatare de pe eticheta fiecarui produs pentru a avea cele mai bune rezultate.

Perne si pilote

Din puf si pana gasca

Chiar daca este un material pretios, produsul din puf si pana de gasca este usor de intretinut. Lasa produsul sa respire pentru a elimina usor umiditatea absorbita in timpul utilizarii. In timpul spalarii, conform instructiunilor de pe eticheta, utilizeaza apa calduta din abundenta si un detergent delicat pentru lana, iar pentru masina de spalat se va seta un ciclu de centrifugare minima. Reutilizeaza produsul din puf si pana de gasca, doar dupa uscarea completa. Recomandam spalarea produselor o data dupa fiecare sezon.

Depozitarea se face in locuri uscate si aerisite in husa de panza sau in husa originala - produsul trebuie sa respire. Niciodata nu depozita in saci de plastic sigilati.

Din microfibra sau sintetic

Simpla spalare la masina si uscare, sunt suficiente pentru a te bucura de un somn sanatos si revigorant pe toata durata vietii. Spala perna o data la 3 luni. Pernele umplute cu nanofibre pot fi spalate de mana, la masina si uscate. In timpul spalarii fibrele rezistente de nanofibra, la apa, raman netede si ridicate. Evita caldura excesiva deoarece husa se poate arde. Nu spala chimic, inalbitor, calca sau curata la abur.

Perne decorative

Infoiaza si roteste pernele pentru a evita uzarea.

Apeleaza la curatarea uscata sau la spalarea profesionista a huselor cu respectarea instructiunilor. Curatarea uscata este recomandata pentru a pastra aspectul de nou al celor mai multe modele de perne.

Durata medie de utilizare a decoratiunilor textile este de 5 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare. Exceptie fac pernele decorative care au o durata medie de viata de 2 ani.

Covoare

Procedee standard de intretinere

Aspira periodic cu aspiratorul, evitand zona franjurilor. Aspira covorul si pe dos. Daca este asezat intr-o zona de trafic, aspira mai des.

Absoarbe imediat (nu freca) lichidele varsate. Indeparteaza petele recente, murdaria si lichidele varsate imediat prin absorbire cu hartie absorbanta sau cu un prosop curat, uscat. Nu se recomanda la curatarea covorului utilizarea apei in exces.

Daca folosesti o solutie de curatat covoare, iti recomandam ca mai intai sa o testezi pe o portiune mai putin vizibila.

Se recomanda curatarea profesionala chimica. Te sfatuim sa apelezi la curatarea de specialitate o data pe an. Intotdeauna apeleaza la un profesionist specializat in tipul de covor pe care il ai (tesut mecanic, tesut manual, innodat manual etc).

Aduna fibrele si firele care ies din covor. Scamosarea covoarelor este un proces firesc; nu trage aceste scame. Foloseste un foarfece pentru a le indeparta. Se recomanda aspirarea regulata a covorului in aceasta perioada.

Roteste covoarele periodic pentru a evita uzarea pe o singura latura, indeosebi in cazul covoarelor din zonele de trafic. Evita expunerea la lumina solara si/sau surse de caldura. Depoziteaza covorul rulat intr-o folie protectoare.

Foloseste un antiderapant. Va pastra aspectul covorului si va preveni alunecarea covorului pe suprafete netede sau lustruite. Nu va permite incretirea covorului in jurul picioarelor si colturilor de mobilier. De asemenea, un antiderapant va duce la cresterea rezistentei covoarelor din zonele de trafic intens.

Covoare din acril

Pentru cele mai multe se recomanda curatarea chimica uscata. Spalarea poate provoca decolorarea si destramarea cusaturii.

In cazul aparitiei petelor, exista o prima regula importanta: indeparteaza intotdeauna lichidele varsate imediat prin absorbire cu hartie absorbanta. Nu freca, pentru ca nu vei face decat sa maresti pata. Repeta operatiunea pana cand lichidul varsat este absorbit complet.

Trebuie sa te avertizam ca este normal ca, o perioada de timp (variabila in functie de grosimea covorului), din covoarele de acril sa iasa puf. Nu trebuie decat sa aspiri si sa periezi periodic covorul. Nu smulge firele care ies afara, ci taie-le cu atentie cu ajutorul foarfecelor.

Covoare din lana

Orice fibra de lana are, in mod natural, un strat subtire protector. Acesta va permite sa indepartezi cu usurinta murdaria.

Intotdeauna indeparteaza petele imediat, prin absorbire cu o carpa uscata Inlatura cat mai repede posibil substanta imprastiata cu o lingura sau cu un cutit, incepand de la marginea petei spre mijlocul ei. Nu freca, doar tamponeaza, altfel imprastii substanta si mai mult Daca utilizezi un detergent, asigura-te ca acesta este recomandat pentru lana si intotdeauna testeaza-l pe o suprafata mica si, ideal, nu la vedere. In cazul petelor vechi, iti recomandam curatarea profesionala chimica.

Scamosarea este o caracteristica a covoarelor din lana; in consecinta, este normal ca, timp de cateva saptamani, din covor sa iasa puf sau scame. Este motivul pentru care se recomanda aspirarea regulata a covorului in acesta perioada.

Covoare sintetice (polipropilena)

Aspirarea periodica a acestor covoare este esentiala.

La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de covoare, este bine ca imediat dupa ce ai varsat vreun lichid pe covor sa-l absorbi cu o carpa uscata; in pasul doi, revii cu o carpa usor umezita pentru indepartarea petei. In final, folosesti o carpa uscata pentru a absorbi umezeala din covor. In cazul in care pata nu iese, poti utiliza un sampon de curatare. Testeaza intai solutia pe o zona mai putin vizibila a covorului.

Pentru pete rezistente, apeleaza la curatarea profesionala chimica a covorului.

Covoare din canepa

Pentru intretinerea zilnica, se foloseste aspiratorul.

Covoarele pot fi spalate cu apa calduta si cu un detergent neutru. A nu se folosi solventi sintetici!

In cazul varsarii lichidelor pe covor, trebuie intervenit imediat pentru absorbirea lor cu ajutorul unei carpe uscate.

Petele vechi se pot indeparta cu ajutorul unui detergent neutru diluat in apa. E recomandata testarea initiala a detergentul pe o portiune mai putin vizibila a covorului.

Covoare din piele cu par

Pentru pastrarea calitatilor si caracteristicilor acestor produse, iti sugeram o intretinere periodica prin periere, in directia firelor de par.

Pentru inlaturarea petelor, trebuie intervenit imediat pentru absorbirea lor cu o carpa uscata. Pentru petele dificile, iti recomandam sa apelezi la o firma specializata in curatarea chimica a covoarelor. Nu utiliza petrol, acizi, solventi.

Covoare din bucati de piele

Covoarele din piele se intretin prin stergere cu o carpa uscata. Lichidele varsate se absorb cu o carpa uscata.

Pentru petele dificile, iti recomandam sa ceri ajutorul firmelor specializate in curatarea covoarelor. Nu utiliza petrol, acizi, solventi.

Covoare din vascoza

Pentru acest tip de covoare, intretinerea generala se realizeaza prin aspirare periodica.

Indeparteaza petele recente, murdaria si lichidele varsate imediat prin absorbire cu hartie absorbanta sau cu un prosop curat, uscat. Daca utilizezi o solutie de curatat covoare testeaz-o intai pe o portiune mai putin vizibila. Nu se recomanda la curatarea covorului utilizarea apei in exces. Pentru petele vechi, este recomandata curatarea profesionala chimica. De asemenea, se recomanda curatarea profesionala o data pe an.

Scamosarea este o caracteristica a covoarelor din vascoza si este normal, ca timp de cateva saptamani dupa ce l-ai cumparat, din covor sa iasa puf sau scame. De aceea, se recomanda aspirarea regulata a covorului in acesta perioada.

Covoare din bumbac

Pentru acest tip de covoare, intretinerea generala se realizeaza prin aspirare periodica.

Indeparteaza petele recente, murdaria si lichidele varsate imediat prin absorbire cu hartie absorbanta sau cu un prosop curat, uscat. Daca utilizezi o solutie de curatat covoare testeaz-o intai pe o portiune mai putin vizibila. Nu se recomanda la curatarea covorului utilizarea apei in exces.

Pentru petele vechi este recomandata curatarea profesionala chimica. De asemenea se recomanda curatarea profesionala o data pe an.

Scamosarea este o caracteristica a covoarelor din bumbac si este normal ca timp de cateva saptamani din covor sa iasa puf sau scame de aceea se recomanda aspirarea regulata a covorului in acesta perioada.

Durata medie de utilizare a covoarelor este de 5 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare.

Corpuri de iluminat

Modul de intretinere al corpurilor de iluminat difera in functie de materialele din care acestea sunt fabricate.

Curatarea trebuie limitata la suprafetele exterioare - abajururi sau sticle de protectie. In general, abajururile lampilor se pot curata cel mai bine prin aspirare sau cu un pamatuf. Nu trebuie folosit niciun produs chimic sau abraziv care ar putea afecta structurile metalice, daca acestea exista.

Corpul de iluminat trebuie scos din priza inainte de aplicarea oricarei solutiii de curatat.

Becurile exista intr-o mare varietate de forme si marimi, de diferite unitati de putere electrica (watt). Din motive de siguranta, este foarte important sa fie folosite numai becurile indicate de producator.

Becurile cu halogen pot fi afectate de praf si uleiuri/grasimi, chiar si de grasimea de pe maini. In consecinta, iti recomandam sa le manevrezi cu manusi. Becurile cu halogen lucreaza la o temperatura foarte mare si, in consecinta, este indicat sa fie tinute departe de orice material inflamabil.

Pastreaza corpurile de iluminat departe de acizi si solventi chimici ce pot afecta suprafetele acestora. Respecta intotdeauna instructiunile de montaj si nu depasi numarul de watti specificat pe colet.

Conectarea la sursa de energie electrica trebuie efectuata numai de catre personal calificat in acest sens. Nu trebuie lasat niciodata un corp de iluminat fara bec, pentru a impiedica astfel atingerea contactelor in mod accidental.

Durata medie de utilizare a corpurilor de iluminat este de 5 ani, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si exploatare. Durata medie de utilizare a becurilor este mentionata pe ambalajul fiecarui produs in parte.

  • © 2024 Rovere. Toate drepturile rezervate.

Fii primul care beneficiaza de ofertele Rovere prin inscrierea la notificari!

Mai tarziu

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.