Alegerea saltelei perfecte este una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua pentru tine, dar si pentru casa ta – este cheia unui somn bun si odihnitor. Inainte de a parcurge articolul de astazi, este important sa retii faptul ca nu exista cea mai buna saltea care sa functioneze pentru toata lumea. Preferintele fiecaruia determina ce tip de saltea va completa mediul tau de somn. Ceea ce functioneaza bine pentru cineva cu o constitutie diferita de a ta se va simti prea ferm sau poate sa nu ofere sprijinul de care ai nevoie. Astfel, este important sa iei in considerare nevoile tale personale atunci cand te hotarasti sa cumperi o saltea.

 

 

Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand alegi o saltea

In primul rand, coloana vertebrala trebuie sa ramana aliniata atunci cand te pregatesti sa adormi. Pozitia ta de somn, tipul corpului si preferintele personale pentru senzatia materialelor vor juca un rol important in alegerea saltelei potrivite pentru nevoile tale. De asemenea, este necesar sa iei in considerare costul, nivelul de fermitate, durabilitate si orice alte aspecte legate de somn. In cele ce urmeaza vom detalia aceste subiecte pentru a te ajuta sa alegi cea mai buna varianta pentru tine.

 

 

Tipuri de saltele

Saltelele cu spuma cu memorie si cele cu arcuri impachetate sunt cele mai apreciate si populare dintre modelele existente pe piata. In cadrul fiecarui tip de saltea gasesti o gama larga de niveluri de fermitate, puncte forte si beneficii pentru corpul tau. Iata cum alegi tipul de saltea potrivit tie. O saltea din spuma cu memorie este realizata din spuma de inalta densitate care se adapteaza formei corpului tau, oferind sprijin si ameliorarea presiunii. Viscoelastic se refera la un material care prezinta caracteristicile atat unui lichid, cat si ale unei forme solide – spuma cu memorie este fluida. O saltea cu arcuri impachetate este realizata din arcuri individuale. Fiecare arc este inchis in propriul buzunar din material textil. Lucrand independent unul de celalalt, fiecare arc reactioneaza doar la presiunea aplicata zonei respective – acest lucru are ca rezultat un nivel mai mare de sprijin.

 

 

Spuma cu memorie: saltelele din spuma cu memorie ofera cea mai buna eliberare a presiunii, deoarece iau forma corpului si scad in greutate punctele de presiune. Aceste saltele sunt ideale in special pentru cei care dorm lateral sau pentru oricine are dureri de spate – ajuta la alinierea corecta a coloanei vertebrale, punand mai putina presiune pe umeri si solduri.  Saltelele din spuma cu memorie ofera confortul suprem si garantia unui somn odihnitor. Aceasta tehnologie avansata functioneaza oferind sprijin coloanei vertebrale, ajuta la eliberarea punctelor de presiune, toate acestea pe masura ce corpul tau gaseste alinierea perfecta pe tot parcursul noptii.

 

 

De asemenea, ajuta la izolarea miscarilor, astfel incat este mai putin probabil sa simti ca persoana de langa tine se misca in timpul somnului. Un dezavantaj al spumei cu memorie este ca se poate incalzi mai usor, dar cele mai multe dintre saltele ofera acum functii de racire incorporate pentru a preveni supraincalzirea. O saltea cu spuma cu memorie de inalta densitate raspunde perfect cerintelor corpului tau, distribuind uniform greutatea, se adapteaza miscarilor si ajuta la mentinerea suprafetei de dormit optime, din punct de vedere al confortului si al temperaturii pe parcursul orelor de odihna.

 

 

Salteaua Genesi HD are o grosime de 24 cm si este realizata din tesatura tricot Genesi – compusa din argint si fibre de carbon care ofera o senzatie extraordinara in timpul somnului. Marginea saltelei este prevazuta cu manere orizontale din microfibra. Captuseala saltelei Genesi are multe caracteristici extraordinare pentru a-ti asigura tot confortul pe timpul noptii: 100% fibra high-tech, cu elasticitate ridicata, la care se adauga 2 cm de spuma Visco Mind.

 

 

Salteaua Genesi este ergonomica, automodelanta, termoregulatoare si antibacteriana. Husa este prevazuta cu fermoar, fiind complet detasabila si se poate spala cu usurinta. Fermitatea saltelei este una medie: partea A are o fermitate de 5/10, in timp ce partea B prezinta o fermitate de 7/10.

 

 

Latex: saltelele din latex sunt asemanatoare cu cele realizate din spuma cu memorie, dar sunt mai rezistente si se simt mai ferm. Latexul natural este fabricat din arbori de cauciuc si poate fi folosit in saltele organice. Saltelele din latex ofera un somn linistitor - si exista o multime de motive pentru a alege o astfel de saltea. Te invitam sa citesti mai departe pentru a afla cum o saltea din latex te poate ajuta sa dormi mai bine. Latexul are proprietati elastice, astfel incat poate raspunde rapid la greutatea, forma si miscarile tale. Aceasta elasticitate ajuta la sustinerea celor mai grele parti ale corpului pentru o eliberare excelenta a presiunii. Rezistente in mod natural, saltelele din latex isi mentin forma timp de multi ani. Structura latexului inseamna ca este rezistent in mod natural la acarieni – acest lucru ajuta la mentinerea unui mediu de somn sanatos.

 

 

Salteaua Cotton Latex are tesatura din bumbac organic si spuma moale. Proprietatile fibrei de bumbac si a latexului permit o ventilatie optima pe tot parcursul folosirii acesteia. Are o grosime de 33 cm si miezul saltelei este prevazut cu peste 1100 arcuri impachetate.

 

 

Cu arcuri impachetate: acest tip de saltea permite fiecarui arc sa functioneze independent de toate celelalte si sa se adapteze perfect la fiecare parte a corpului. Sunt mai potrivite pentru cei care dorm pe spate si pe burta – beneficiaza de o suprafata mai ferma pentru a mentine coloana vertebrala corect aliniata. Saltelele cu arcuri impachetate sunt o alegere fantastica daca esti in cautarea unei saltele cu un confort ridicat si un sprijin exceptional. In continuare, iti prezentam cateva dintre beneficiile saltelelor cu arcuri: fermitate constanta pe toata salteaua, suport complet al corpului in timp ce dormi si reducerea presiunii pentru articulatii.

 

 

Salteaua Adam Pocket XP are grosimea de 25 cm, este realizata din tesatura tricotata din 100% fibre hipoalergenice. Captuseala laturii A are in componenta Visco Mind, material ergonomic si automodelabil. Partea B a saltelei Adam Pocket XP are fibra hipoalergenica si, pentru un confort sporit, este adaugat in  strat de spuma extra moale de 1.5 cm. Trebuie sa iei in considerare faptul ca husa acestei saltele nu este detasabila.

 

 

Salteaua Suite are 7 zone cu arcuri impachetate si este prevazuta cu topper cu microarcuri impachetate. Spuma de memorie are un strat de 30 mm, iar umplutura este din lana Merinos de inalta calitate. Tesatura este realizata din vascoza si poliester si are aplicat tratament Green First impotriva insectelor. Fermitatea saltelei este de 6/10 si o inaltime de 32 cm.

Saltele hibrid: acestea folosesc o combinatie de spuma cu memorie sau latex cu arcuri impachetate, astfel incat sa nu fii nevoit sa alegi doar un tip de saltea. Acestea au devenit mai cautate in ultimii ani, in special pentru marcile de saltele online. De obicei, arcurile impachetate se aseaza in partea de jos a saltele -  pentru sprijin, in timp ce partea cu spuma de memorie se aseaza deasupra saltelei pentru eliberarea presiunii. Spre deosebire de saltelele cu arcuri impachetate, care au aproape intotdeauna spuma in ele, saltelele hibrid sunt realizate fie din arcuri interioare cu cantitati mari de spuma, fie saltele din spuma cu memorie cu un strat suplimentar sau doua de arcuri. Senzatia si aspectul saltelelor hibride pot varia foarte mult. Unele au straturi substantiale de spuma, un numar minim de arcuri, o suprafata plana si o acoperire elastica si, in general, sunt foarte asemanatoare cu multe saltele din spuma. Alte saltele hibride au in componenta mai multe straturi cu arcuri, mai putina spuma si o suprafata matlasata din fibre, care seamana cu o saltea cu arcuri impachetate.

Este posibil sa te bucuri de un strat superior moale, confortabil si de materialele naturale, dar si de un suport solid, ferm si rezistent. Partea superioara a saltelei Quietude este realizata din mii de nano-arcuri care iti permit sa te misti liber. Salteaua cu topper integrat Quietude are inaltimea de 30 cm si un grad al fermitatii de 4/10.

 

 

Salteaua Quietude include un sistem Hydra+ care contine o formula inovatoare de probiotice, cu ajutorul caruia PH-ul pielii se imbunatateste, productia de colagen creste si se formeaza melanina, reducand astfel semnele vizibile ale imbatranirii. Filamentele de carbon (D-Stress) contin fire si suprafata tesaturii te protejeaza impotriva poluarii electromagnetice, descarca electricitatea statica, eliminand efectele ei nocive.

 

 

Cele 5213 de arcuri duble impachetate sunt distribuite in 3 straturi si iti permit sa te bucuri de un sprijin gradual, moale la inceput si ferm la sfarsit. Pe partea superioara, doua straturi de nano-arcuri asigura libertatea de miscare, precum si senzatia sporita de confort. Lana Merino este cel mai bun izolator natural, capabil sa mentina o temperatura constanta a corpului si sa evite variatiile termice.

 

 

Salteaua Nature XP are o grosime de 27 cm, iar tesatura este realizata din trei fibre 100% naturale: modal, canepa si in. Marginea saltelei este prevazuta cu 6 manere orizontale din microfibra. Captuseala fetei A (fermitate 3/10) are 2 cm de lana de camila si pentru o elasticitate ridicata exista 2 cm de spuma extra moale adaugati captuselii. Fata B (8/10) are 2 cm de fibra de in si alti 2 cm de spuma, pentru o senzatie de proaspat in contact cu pielea. Miezul saltei este din par de cal, iar husa are fermoar, este complet detasabila si se poate spala cu usurinta.

 

 

Niveluri de fermitate a saltelei

Saltelele sunt descrise cel mai frecvent ca fiind moi, medii, mediu-ferme sau ferme. Saltelele cu o fermitate medie sunt cele mai cautate si apreciate deoarece se potrivesc unei game largi de nevoi. Majoritatea persoanelor prefera o saltea care se incadreaza intre 4 si 7. Persoanele cu o greutate sub 130 kg prefera saltele mai moi, in timp ce persoanele care au peste aceasta greutate necesita o saltea cu suport substantial. Atunci cand alegi nivelul de fermitate este important sa tii cont atat de pozitia ta de somn, cat si de tipul corpului. Masuram fermitatea pe o scara de 10 puncte, cea mai moale saltea fiind clasata cu 1 si cea mai ferma cu 10.

 

 

Daca preferi sa  dormi lateral – aceasta fiind si cel mai frecvent intalnita pozitie de somn, cea pe care medicii o incurajeaza de obicei pentru a evita durerile de spate, este recomandata o saltea cu un nivel al fermitatii moale spre mediu. Daca dormi pe o parte, o saltea care ofera suficient sprijin pentru a preveni orice incordare a coloanei vertebrale, cu o amortizare suplimentara pentru a elibera orice presiune asupra articulatiilor este cea mai buna. Dormitul pe o parte este cea mai comuna pozitie de somn. Promovat de experti drept „pozitia de somn ideala’’, dormitul lateral te ajuta sa iti mentii genunchii, umerii si soldurile in pozitie pentru o aliniere sanatoasa a coloanei vertebrale. Persoanele care dorm lateral vor experimenta si alte beneficii ale somnului, cum ar fi o respiratie mai buna si, in general, mai putine dureri.

 

 

Salteaua Saint Martin XP, cu o grosime de 30 cm prezinta proprietati cu 100% fibre analergice cu design lurex, tesatura jacquard antibacterian si microfibra. Marginea saltelei este realizata din tesatura gri cu 100% proprietati analergice si manere orizontale din microfibra. Captuseala este fabricata din fibra de in si 5 cm de spuma extra moale. Latura A este necaptusita, iar partea B are fibra de in si 2.5 cm spuma extra moale.

 

 

Interiorul saltelei are in compozitie Waterfoam de 2 cm si microarcuri inchise independent (3 cm inaltime). Salteaua este prevazuta cu un topper cu o inaltime de 5 cm. Husa saltelei Saint Martin nu este detasabila. Fermitatea saltelei este impartita astfel: partea A are o fermitate de 4/10, in timp ce partea B prezinta fermitatea de 7/10.

 

 

O saltea ferma este mai potrivita pentru persoanele carora le place sa doarma pe burta – este de preferat ca punctele de presiune sa nu se scufunde prea mult in aceasta pozitie. Recomandarea noastra vine pentru saltele cu o fermitate cuprinsa intre 3-5/10. Saltelele ferme sunt ideale pentru cei carora le place sa  doarma pe suprafete mai tari. De exemplu, nuca de cocos este responsabila pentru stabilizarea corpului si corectarea corpului nostru in timp ce dormim. Pentru a spori confortul, stratul de la suprafata este completat cu 4 cm de spuma de suport HR. Spuma mareste elasticitatea saltelei si ii confera moliciune. O astfel de combinatie este echilibrul perfect intre primele doua straturi ale saltelei.

 

 

In plus, pentru a creste confortul, spuma de sustinere a fost impartita in 7 zone, care iau in considerare in mod independent zonele capului, umerilor, coloanei vertebrale, bazinului, soldurilor, genunchilor si picioarelor. Ultimul strat al saltelei este alcatuit din arcuri independente – nefiind conectate intre ele, functioneaza individual, oferindu-i uport adecvat corpului tau in punctul de presiune. Husa este realizata din fibre respirabile si hipoalergenice.

 

 

Pentru cei care prefera sa doarma pe spate sau combinat pe timpul noptii, fermitatea medie este ideala in aceste doua cazuri. Cea mai buna saltea pentru o persoana care se confrunta cu dureri de spate va avea in componenta sa spuma pentru ameliorarea presiunii si un nivel mediu de fermitate pentru sprijin si alinierea coloanei vertebrale, iar salteaua potrivita poate fi un pas in atenuarea disconfortului. Studiile au demonstrat ca salteaua bine aleasa poate ameliora durerea, iar calitatea somnului creste cu pana la 50-60%.

 

 

Salteaua Cashmere Plus 4.5 XP are o grosime de 28 cm, iar tesatura fetei A este extrem de moale si se simte ca atingerea materialului de casmir. Marginea saltelei este gri, realizata din 100% fibre hipoalergenice si manere orizontale din microfibra. Captuseala partii A are 2 cm visco mind – material ergonomic si automodelabil, iar partea B are 100% fibre hiperalergenice. Un mare avantaj il prezinta husa detasabila, pe care o poti scoate oricand si spala cu usurinta.

 

 

Cum sa cureti salteaua

Curatarea regulata a saltelei este importanta pentru a prelungi durata de viata a acesteia si, de asemenea, pentru a reduce alergiile. Din fericire, curatarea unei saltele nu trebuie sa fie complexa. In continuare, iti vom oferi cateva sugestii pentru a afla cum sa curatati corect o saltea. Intai de toate, iti recomandam sa speli lenjeria de pat saptamanal pentru a-ti mentine salteaua curata. Cand vine vorba de utilizarea produselor de curatare pentru saltea, este important sa nu folosesti detergenti prea duri si cu un miros puternic - ar putea deteriora materialul delicat al saltelei. Folosind accesoriul pentru tapiterie al aspiratorului, curata intreaga suprafata a saltelei, asigurandu-te ca ai aspirat bine inclusiv partile laterale ale patului. Scopul principal este de a folosi cat mai putina solutie de curatare si de a nu uda prea mult salteaua. Nu aplica niciodata solutia direct pe pat - foloseste, in schimb, o laveta curata pentru a curata si indeparta pata. Recomandam sa iti cureti salteaua o data la 6 luni. Desigur, daca exista o pata recenta, trebuie curatata imediat, inainte ca aceasta sa se instaleze. Folosirea unui topper reduce nevoia de a curata salteaua la fel de des, insa curatarea regulata ajuta la prelungirea duratei de viata a saltelei.

 

 

 

Cand sa inlocuiesti salteaua

Desi nu exista o data de expirare stabilita pentru o saltea, trebuie sa te astepti ca o saltea buna sa reziste cel putin 8-10 ani. Recomandarea noastra este sa nu urmezi o cronologie, ci sa te concentrezi pe semnele de avertizare ca este timpul sa iti inlocuiesti salteaua – daca provoaca dificultati de somn sau durere la trezire. Daca ai nevoie de o remediere rapida sau doresti sa imbunatatesti calitatea somnului, un topper pentru saltea este cel mai simplu mod de a adauga un strat de confort si sprijin. Cu cat ai grija mai bine de salteaua ta, cu atat va dura mai mult. Asigura-te ca folosesti o protectie de saltea pentru a preveni deteriorarea cauzata de alergeni, praf si uzura zilnica. De asemenea, este important sa cureti salteaua la fiecare cateva luni pentru a pastra aspectul ingrijit.

 

 

Cumparaturile online sunt o alternativa excelenta de a alege o saltea deoarece exista o paleta de larga de modele, iar furnizorii nostri isi eficientizeaza in permanenta sortimentul. In plus, este mai usor sa compari modele, fara a depune un efort suplimentar, fara a compromite confortul si comoditatea cumparaturilor de acasa. Cele mai multe saltelele comercializate de noi se afla in stoc si se bucura de o livrare rapida pe intreg teritoriul tarii. Si tu meriti sa te bucuri de cel mai sanatos si odihnitor somn in fiecare zi a saptamanii!

 

 

Un dormitor frumos, o saltea corect aleasa si o estetica deosebita a dormitorului sunt cateva dintre elementele esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a crea spatiul intim perfect al unui somn odihnitor. Cu cat mediul  este mai placut, cu atat dormi mai bine. Poate ca nu ai timp sa reamenajezi camera acum, dar incearca sa amplasezi pe pereti tablouri cu scene sau peisaje senine. Elimina dezordinea si creeaza mai mult spatiu alegand sa achizitionezi un pat cu lada de depozitare si noptiere cu sertare. Nu uita sa alegi o lenjerie de pat care permite pielii sa respire si sa elimine umezeala, astfel incat sa nu existe senzatia de supraincalzire a corpului pe timpul noptii. Si, in final, iti recomandam sa iti faci patul in fiecare dimineata. Este adevarat, pregatirea patului in fiecare zi te poate ajuta sa dormi mai bine noaptea si influenteaza in mod pozitiv starea generala de a doua zi.