Intr-un proiect de amenajare sau redecorare pentru o casa, iluminatul este un factor fundamental. Lumina va poate face casa mai atragatoare si mai confortabila. Poate face ca orice camera sa fie mai spatioasa si mai aerisita.

Pentru o iluminare eficienta, avem astazi o tehnologie incredibila in mainile noastre - iluminarea cu LED. Cu totii stim deja despre avantajele iluminarii cu LED in ceea ce priveste economia de energie si durabilitatea. Dar nu toata lumea stie ca, folosind lampi cu LED, puteti crea efecte fascinante in fiecare camera a casei voastre. De exemplu, puteti ajusta intensitatea luminii asa cum doriti sau puteti combina diferite tipuri de lumina rece si calda. Odata cu sosirea tehnologiei LED, solutiile de iluminare s-au schimbat si ele.

Pana acum cativa ani, era suficient sa alegi un candelabru frumos si sa-l asezi in mijlocul camerei. Acum, proiectarea iluminatului pentru spatiul de locuit este o provocare mai ambitioasa.

Un proiect complet de iluminare include diferite tipuri de lampi, alese in functie de cerintele specifice ale mediului si esteticii personale. Dar, mai presus de toate, ar trebui sa ofere o lumina care sa genereze un sentiment de bunastare. O lumina care te invaluie intr- o atmosfera primitoare si relaxanta cand te intorci acasa dupa o zi lunga de munca.

Proiectarea iluminatului ar trebui sa ia intotdeauna in considerare detaliile care vizeaza starea de spirit finala a oamenilor. Este important, de exemplu, sa oferim o lumina care sa fie calda la fel ca lumina soarelui la apus. Asta pentru ca ritmul natural interior al corpului nostru este influentat direct de lumina si de variatiile sale. Lumina calda cu tonuri de rosu si portocaliu stimuleaza productia naturala de melatonina, un hormon care ne face sa ne simtim mai relaxati inainte de a dormi.

In acest articol dorim sa va impartasim cateva dintre secretele  folosite in cele mai frumoase case pentru a crea cu ajutorul iluminatului interioare confortabile, dar in acelasi timp elegante si rafinate.

Cum luminezi camera de zi

In camera de zi, este important sa diferentiati iluminatul prin configurarea mai multor surse de lumina si crearea unui echilibru corect intre ambianta, estetica si functionalitate.

Aceasta este cea mai dificila zona de iluminat. De fapt, acesta este un spatiu in care se desfasoara multe activitati diferite, cum ar fi socializarea, vizionarea TV sau citirea unei carti. Adesea este si camera in care se joaca copiii. Din acest motiv, este esential sa gasiti o combinatie ideala de lumina directa si indirecta. Nu exista un standard stabilit. Iluminatul trebuie sa fie proiectat pentru a raspunde nevoilor specifice ale celor care locuiesc in spatiul respectiv.

Daca doriti sa creati o zona in care puteti conversa cu oaspetii, lumina ar trebui sa fie difuza si, daca este posibil, indirecta.

 

Aplica minimalista cu LED

Lampa de podea Chalet

Plafoniera Carlton PL12 Cromo

 

Daca doriti sa va petreceti timpul liber in compania unei carti bune, veti avea nevoie de o lampa de podea langa canapea, care sa ofere o lumina de calitate, proiectata in jos

 

Lampadar Podea Rovere Mobili

 

Daca exista copii mici, este recomandabil sa optati pentru corpuri de iluminat de tavan (plafoniere, lustre clasice sau spoturi luminoase grupate intr-o singura lampa) cu lumina directa, oricat de confortabila, care sa nu fie stralucitoare si, daca este posibil, a carei intensitate sa se diminueze.

 

Plafoniera Dea PL10

Candelabru living room

Lustra Triumph SP8 Ottone Antico

 

Pentru zona canapelei / televizorului, se recomanda o lumina indirecta uniforma, pentru a nu afecta vederea sau a provoca reflexii enervante pe ecranul televizorului. De preferinta, o lumina care poate fi redusa, care va ajuta sa creati o atmosfera confortabila in timp ce vizionati un film si sa va transformati camera de zi intr-un adevarat home cinema.

Cum sa luminezi bucataria

Putem imparti bucataria in 2 zone diferite, fiecare cu cerinte specifice de iluminare:

zona de lucru

zona de luat masa

In zona de lucru, puteti gasi deseori o insula sau o peninsula. In acest caz, veti avea nevoie de corpuri de iluminat din tavan cu lumina directa, nu orbitoare insa cu o redare a culorii foarte ridicata, care sa lumineze blatul intr-un mod perfect. Pe langa faptul ca ofera asistenta in timpul pregatirii meselor, creeaza si ambianta ideala care va permite sa petreceti timp de calitate cu oaspetii in bucataria voastra.

 

Lustra Olimpia SP1 Bianco

 

Pentru zona de luat masa, va trebui sa instalati o sursa de lumina directa, generoasa pentru a ilumina in mod corespunzator suprafata de servire, precum si pentru a adauga un element decorativ in camera - cum ar fi una sau mai multe lustre cu design puternic.

De asemenea, in acest caz, atentia legata de confortul vizual ar trebui sa fie preocuparea principala.

In al doilea rand, lustrele trebuie pozitionate la un nivel in care sa nu raspandeasca nici prea multa, nici prea putina lumina.

 

Lustra Leaves SP12 Bianco

Lustra bucatarie

 

Cum luminam dormitorul

La prima vedere, dormitorul pare cea mai putin importanta camera din casa, din punct de vedere al iluminarii. La urma urmei, nu suntem activi cu adevarat aici (decat daca dormitorul are si functie de birou), scopul principal al acestei camere fiind acela de odihna si relaxare - ceea ce presupune o absenta intentionata a luminii.

Totusi, la o analiza mai atenta, va dati seama ca nevoile de iluminare ale unui dormitor - de la iluminatul general pentru a putea distinge culorile hainelor din dressing, la iluminatul local pentru masuta de machiaj sau noptiere pana la lumina accent pentru ambianta - sunt destul de complexe.

O singura sursa de lumina nu este la fel de confortabila precum o combinatie de veioze si plafoniere. Prea multa lumina care vine dintr-o singura sursa este deranjanta si "batatoare la ochi". Ideal ar fi sa adaugam mai multe surse de lumina cu o intensitate mai mica.

 

Veioza dormitor Rovere MobiliLampadar dormitor

Aplica Holiday AP2 Nero Aplica Triumph

 

In concluzie umina este poate unul dintre cele mai importante elemente in designul interior. Iluminatul se joaca cu perceptiile noastre, creeaza senzatii si experiente unice si poate schimba complet un design.

Lasa-te inspirat de selectia ROVERE Mobili de candelabre, lustre, lampadare si aplice in toate stilurile: clasice, moderne, cu design industrial, vintage, organic sau fusion! In oferta noastra vei descoperi modele variate menite sa iti infrumuseteze casa care vrei sa o decorezi cu atentie pentru a te bucura de un efect aparte.